Publiseringsdato
12/03/23

Sist oppdatert
28/04/23

Forfatter
Steffen Fonvig

Antall visninger
983

Publiseringsdato
12/03/23

Publiseringsdato
28/04/23

Forfatter
Steffen Fonvig

Antall visninger
983

WordPress er en av verdens mest populære plattformer for å lage og drive nettsider og blogger. Det er et gratis og åpen kildekode-innholdsstyringssystem som gir brukerne en enkel og brukervennlig måte å opprette og publisere innhold på nettet. WordPress har utviklet seg fra å være en enkel blogging-plattform til å bli en kraftig og fleksibel plattform for å bygge alt fra enkle blogger til komplekse nettbutikker og bedriftsnettsteder. I dette innlegget vil vi dykke dypere inn i hva WordPress er, og hvordan det fungerer, og hva som gjør det til en av de mest populære plattformene for nettsider i dag.

Hva er WordPress?

WordPress er et gratis og åpen kildekode-innholdsstyringssystem som brukes av millioner av nettsteder over hele verden. Med WordPress kan du enkelt opprette og publisere innhold på nettet uten å ha noen spesiell teknisk kunnskap.

En av de største fordelene med WordPress er at det er enkelt å bruke og tilpasse. Med tusenvis av tilgjengelige temaer og plugins kan du tilpasse utseendet og funksjonaliteten på nettstedet ditt slik at det passer perfekt til dine behov. Dette betyr også at du kan bygge alt fra en enkel blogg til en fullstendig nettbutikk eller bedriftsnettsted, uten å måtte være en teknisk ekspert.

I tillegg til å være enkelt å bruke og tilpasse, er WordPress også SEO-vennlig. Det betyr at det er designet for å gjøre det enkelt å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer, slik at du kan øke synligheten og rangere høyere i søkeresultatene. Dette gjør WordPress til et populært valg for bedrifter og bloggere som ønsker å øke trafikken til nettstedet sitt og oppnå større synlighet på nett.

Forskjellen på WordPress.com og WordPress.org

WordPress.com og WordPress.org er to forskjellige plattformer som begge bruker WordPress-innholdsstyringssystemet, men som har noen viktige forskjeller.

WordPress.com er en nettbasert plattform som lar deg opprette og drive en blogg eller et nettsted på en enkel og rask måte. Det er en vertsbasert løsning, noe som betyr at WordPress.com vert nettstedet ditt på sine servere og gir deg en enkel måte å administrere nettstedet på. WordPress.com tilbyr også en gratis versjon som gir deg muligheten til å opprette en grunnleggende blogg eller nettsted.

På den annen side, WordPress.org er et åpen kildekode-innholdsstyringssystem som du kan laste ned og installere på din egen server. Det gir deg full kontroll over ditt eget nettsted og gir deg større fleksibilitet og tilpasningsmuligheter. WordPress.org krever imidlertid at du har en egen webhotell- og domeneløsning, og du må selv ta ansvar for vedlikehold, oppgraderinger og sikkerhet.

En annen viktig forskjell mellom de to plattformene er tilgangen til plugins og temaer. På WordPress.com har du begrenset tilgang til plugins og temaer, mens på WordPress.org kan du installere og bruke nesten alle de tusenvis av tilgjengelige plugins og temaer som finnes.

I korte trekk kan man si at WordPress.com passer bedre for enkle blogger og nettsider, mens WordPress.org gir større fleksibilitet og kontroll for større og mer komplekse nettsteder.

Hvordan bruke WordPress?

Her er en enkel trinnvis guide som vil hjelpe deg å komme i gang med å bruke WordPress:

  1. Velg en webhotell- og domeneløsning: Før du kan bruke WordPress, må du ha en webhotell- og domeneløsning. Du kan velge mellom mange forskjellige webhotell- og domeneleverandører, og det er viktig å velge en pålitelig leverandør som passer dine behov.
  2. Installer WordPress: Når du har valgt en webhotell- og domeneløsning, kan du laste ned WordPress fra deres offisielle nettside, eller noen leverandører gir deg også muligheten til å installere det med noen enkle klikk fra deres kontrollpanel.
  3. Velg et tema: Etter å ha installert WordPress, kan du velge et tema som vil bestemme utseendet og stilen på nettstedet ditt. Det finnes tusenvis av gratis og betalte temaer tilgjengelig som passer til alle typer nettsteder.
  4. Legg til innhold: Nå kan du legge til innhold på nettstedet ditt, som for eksempel sider, innlegg og bilder. WordPress har et brukervennlig grensesnitt som gjør det enkelt å opprette og publisere innhold.
  5. Tilpass nettstedet: Du kan tilpasse utseendet og funksjonaliteten på nettstedet ditt ved hjelp av plugins og tilpasningsalternativer som er tilgjengelige i WordPress. Dette inkluderer alt fra å legge til sosiale medieknapper til å legge til en nettbutikk.
  6. Optimaliser nettstedet ditt for søkemotorer: WordPress har innebygde SEO-funksjoner som hjelper deg å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer, for eksempel å legge til meta-titler og meta-beskrivelser for hver side og innlegg.
  7. Sikkerhet og vedlikehold: Det er viktig å sikre nettstedet ditt mot angrep og å utføre regelmessige vedlikeholdsoppgaver, som å oppdatere WordPress, temaer og plugins. Dette vil hjelpe deg å holde nettstedet ditt sikkert og oppdatert.
  8. Publiser nettstedet ditt: Når du er fornøyd med nettstedet ditt, er det på tide å publisere det og la verden se det. Sørg for å dele det på sosiale medier og markedsføre det på en måte som passer til dine behov.
  9. Administrer nettstedet ditt: Etter at nettstedet ditt er publisert, må du sørge for å administrere det regelmessig ved å legge til nytt innhold, oppdatere temaer og plugins, og håndtere eventuelle problemer som oppstår.

Etter å ha fulgt denne trinnvise guiden, bør du være i stand til å komme i gang med å bruke WordPress og opprette et nettsted som passer til dine behov. Husk å alltid sørge for å holde nettstedet ditt oppdatert og sikkert, og å legge til nyttig innhold som appellerer til målgruppen din.