Publiseringsdato
13/04/23

Sist oppdatert
28/04/23

Forfatter
Steffen Fonvig

Antall visninger
966

Publiseringsdato
13/04/23

Publiseringsdato
28/04/23

Forfatter
Steffen Fonvig

Antall visninger
966

WordPress er en av verdens mest populære plattformer for å bygge og administrere nettsider og blogger. En av grunnene til denne populariteten er at WordPress er svært fleksibelt, og det finnes et utall av muligheter for å tilpasse og utvide funksjonaliteten til nettsiden din. En av måtene du kan gjøre dette på, er ved å bruke såkalte «plugins» eller utvidelser på norsk. Men hva er egentlig WordPress plugins, og hvordan kan de hjelpe deg med å forbedre nettsiden din? I dette blogginnlegget skal vi ta en nærmere titt på hva plugins er, hvordan de fungerer og hva slags fordeler de kan gi deg som WordPress-bruker.

Innholdsfortegnelse

Hva er en WordPress plugin?

En WordPress-plugin, også kjent som utvidelse på norsk, er en programvaremodul som legger til ekstra funksjonalitet på WordPress-nettstedet ditt. Med over 58.000 plugins tilgjengelig i WordPress plugin databasen og enda mer utenfor WordPress-databasen, utviklet av tredjepartsutviklere, er ingen grenser for hva du kan gjøre med WordPress-nettstedet ditt ved å bruke plugins.

Plugins fungerer ved å legge til kode som utfører en bestemt funksjon eller oppgave på nettstedet ditt. For eksempel kan en plugin hjelpe deg med å legge til en nettbutikk, integrere et bookingsystem eller legge til sosiale medieknapper på siden din.

Det som gjør plugins så smarte, er at de gjør det mulig å legge til funksjonalitet på nettsiden din uten å måtte skrive kode fra bunnen av. Dette gjør det enkelt for folk uten teknisk kunnskap å tilpasse og utvide funksjonaliteten på nettsiden sin. I tillegg er mange plugins gratis, og kan lastes ned og installeres med noen få klikk inne i WordPress-administrasjonspanelet.

Plugins er også svært fleksible og kan skreddersys etter dine behov. Mange av dem kommer med en rekke innstillinger og konfigurasjonsalternativer, slik at du kan tilpasse funksjonaliteten til nettsiden din.

WordPress plugins er smarte, men ikke alltid

Selv om WordPress plugins kan være utrolig nyttige for å utvide funksjonaliteten på nettsiden din, kan for mange plugins faktisk skape problemer. Når du legger til flere plugins på nettsiden din, kan det føre til økt belastning på serveren din, noe som kan føre til at siden din lastes sakte. Dette kan igjen skape frustrasjon for besøkende, og de kan i verste fall velge å forlate nettsiden din.

I tillegg til å påvirke hastigheten på nettsiden din, kan for mange plugins også øke risikoen for at nettsiden din blir hacket. WordPress plugins er en av de vanligste måtene hackere prøver å bryte seg inn på nettsiden din. Når du legger til mange plugins, øker du også risikoen for at en av dem inneholder sårbarheter som hackere kan utnytte.

Det samme gjelder WordPress themes eller temaer på norsk. Temaer bestemmer utseendet og følelsen av nettsiden din, og de kan også inneholde sårbarheter som hackere kan utnytte for å få tilgang til nettsiden din.

For å minimere risikoen for å bli hacket og sørge for at nettsiden din lastes raskt, er det viktig å være forsiktig når du legger til plugins og temaer på nettsiden din. Du bør alltid velge plugins og temaer fra pålitelige kilder og kun installere de du faktisk trenger. Det kan også være lurt å begrense antall plugins og temaer til et minimum, og sørge for å slette de som ikke lenger er i bruk.

Plugins kan være bakdører for hackere

Uoppdaterte eller usikre plugins utgjør en stor sikkerhetsrisiko for WordPress nettsider. Ifølge Sucuri sin 2022 Website Threat Research Report var 36% av alle kompromitterte nettsider funnet med minst én sårbar plugin eller et tema som var utdatert. Dette understreker viktigheten av å holde nettsiden din oppdatert og oppmerksom på sikkerhetsrisikoer.

I rapporten var 50.58% av alle CMS-applikasjoner utdatert ved tidspunktet for infeksjonen. Det ble også påvist at 49.8% av WordPress-installasjoner var utdatert på samme tidspunkt, selv om WordPress har en automatisk oppdateringsfunksjon som hjelper brukere med å oppdatere CMS-en sin.

Angripere vil ofte utnytte kjente sårbarheter i plugins for å få tilgang til nettsiden din. Hvis du ikke oppdaterer pluginene dine, vil du risikere å la en sårbarhet på siden din som kan utnyttes av hackere. Det kan gi hackere muligheten til å bryte seg inn på nettsiden din og få tilgang til sensitiv informasjon.

For å redusere risikoen for å bli hacket, er det viktig å sørge for at alle plugins og temaer er oppdatert til siste versjon, og at du kun bruker pålitelige plugins og temaer fra velrenommerte kilder. Du bør også sørge for å slette plugins og temaer du ikke lenger bruker. Ved å følge disse enkle retningslinjene, kan du minimere risikoen for å bli hacket og sikre nettsidens sikkerhet.

Hvordan unngå å bli hacket?

Først og fremst er det viktig å velge pålitelige plugins fra velrenommerte kilder. Sørg for å sjekke anmeldelser fra andre brukere og undersøke utviklerens omdømme før du installerer en plugin. Det er også viktig å holde pluginene dine oppdatert. Dette inkluderer både WordPress-kjernen, temaer og plugins.

Når en plugin utgis, vil utvikleren vanligvis oppdatere den regelmessig for å legge til nye funksjoner og løse eventuelle sikkerhetsproblemer. Ved å holde pluginene dine oppdatert, vil du minimere risikoen for at nettsiden din blir hacket.

Det er også viktig å begrense antall plugins du bruker på nettsiden din. Selv om mange plugins kan være nyttige, kan for mange plugins påvirke hastigheten på nettsiden din og øke risikoen for at nettsiden din blir hacket. Det kan være lurt å begrense antall plugins til det du faktisk trenger, og slette plugins du ikke lenger bruker.

Sist men ikke minst, kan du også ta i bruk sikkerhets-plugins. Disse pluginene kan hjelpe deg med å skanne nettsiden din for sårbarheter og gi deg beskjed om eventuelle sikkerhetsproblemer. Det finnes mange sikkerhets-plugins å velge mellom, inkludert Wordfence, iThemes Security og Sucuri Security.

Anbefaling

Med over 10 års erfaring med WordPress har jeg opparbeidet meg en betydelig kunnskap om hvilke plugins som fungerer best og hvilke man bør unngå. Derfor har jeg skrevet en omfattende artikkel som tar for seg hvilke plugins jeg anbefaler å installere hvis man ønsker å bygge sin egen WordPress-nettside.

Artikkelen tar for seg de ulike kategoriene av plugins som kan være nyttige for nettsiden din, inkludert sikkerhet, hastighet, SEO og sosiale medier. Jeg gir også tips om hvilke spesifikke plugins som fungerer best innenfor hver kategori.

Ved å følge mine anbefalinger i artikkelen, vil du kunne forbedre funksjonaliteten og sikkerheten til nettsiden din, samtidig som du øker hastigheten og synligheten i søkemotorer. Jeg har også inkludert tips om hvordan man installerer og konfigurerer hver plugin på en enkel måte.